Menu

Tilpas skulderbredde

Ved den skulder- og ærmekonstruktion, der på engelsk kaldes ‘contiguous sleeves’ og som vi på dansk enten benævner contiguous-metoden eller en skulderkonstruktion med isatte ærmer, kan det være nødvendigt at tilpasse skulderbredden, så den passer perfekt til den krop, der skal bære sweateren. Her får du du en lille guide til, hvordan du tilpasser skulderbredden.

Skulderbredde varierer ofte uafhængigt af øvrige mål, og derfor skal du være opmærksom på, hvor brede du strikker skuldrene, når du strikker en sweater eller tee efter contiguos-metoden.

Når der strikkes efter contiguous-metoden, strikkes der oppefra og ned. Først strikkes skuldrene og derefter strikkes ærmekuplen samtidigt med ryg og forstykke og sweateren eller tee’en formgives ved hjælp af udtagninger.

I denne skulderkonstruktion begynder ærmesømmen der, hvor skulderudtagningen ender, og ærmesømmen skal ramme et punkt ca. 3-4 cm inde fra det yderste punkt på skulderen. Ærmesømmen bør gå fra armhulen og lige op til skulderen, hvilket giver sweateren eller tee’en det skræddersyede look.

Når du strikker sweateren eller tee’en, skal du derfor være opmærksom på at lave præcis så mange skulderudtagninger, at sømmen til ærmer starter 3-4 cm inde – også selv om det synes kort.

Notér, hvor mange udtagninger du mangler eller har i overskud, og læg disse udtagninger til eller træk dem fra i ærmegabet således, at du, hvis du fx har 2 udtagninger mindre ved skulderen, så starter du 4 omgange før med udtagninger til ærmegab og lægger dermed masker til. Og omvendt, hvis du strikker flere skulderudtagninger. 

Modeller, der designes med denne skulderkonstruktion, er typisk lavet med henblik på at opnå et skræddersyet look i det strikkede – og ofte med et negativt ease.

#goldensummertee
Tilpas skulderbredde contiguos-metoden
Tilpas skulderbredde contiguos-metoden
Tilpas skulderbredde contiguos-metoden

Sømmen sidder langt inde på skulderen

Hvis du tænker, at sømmen sidder langt inde på skulderen, så er det helt korrekt og helt som det skal være. Lad dig endelig ikke friste til at strikke et par ekstra runder med skuldersøm, for selv om skulderen kan føles for kort, så er det meningen, at den er kort, så der gives plads til at forme skulderkuplen, og så ærmesømmen kommer til at sidde det rigtige sted på kroppen. Sidder den for langt ude, vil sweateren eller tee’en synes for stor, og få et udseende af, at den “hænger” på dig.

Det, som skal opnås, er, at du får en helt lige ærmesøm, som går fra toppen af skulderen og ned til armhulen. Det er nemlig det, der giver konstruktionen det skræddersyede udseende.


Strikkeopskrifter med contiguous-metoden

#goldensummertee